Общината трябва с ускорени темпове да изготви  устройствени планове за

...
 
Общината трябва с ускорени темпове да изготви  устройствени планове за
Коментари Харесай

Презастрояването в Пловдив ще продължи и при новия ОУП

 

Общината би трябвало с ускорени темпове да изготви  устройствени проекти за неурбанизираните квартали,  настоява  лидерът на „ Съюз за Пловдив “ Дани Каназирева


 

Презастрояването на централната градска част и регионите на Пловдив ще продължава, в случай че се одобри изменението на  Общ организационен проект във типа, в който е препоръчан за разискване в Общинския съвет. Това е мнението на водача  на „ Съюз за Пловдив “  Дани Каназирева във връзка на териториите в покрайнините на Пловдив, чиито притежатели не могат да влагат, до момента в който  Община Пловдив не изготви устройствени проекти. 

Сред кварталите са местността „ Терзиите “ сред Прослав и Коматево и индустриална зона – изток в Остромила. Проблемът беше подложен от жителите както на разискването на окончателния план в ЕСУТ, по този начин и на срещите в приемната на „ Съюз за Пловдив “. 

 „ Община Пловдив е втора по величина на население и една от най-малките по територия. Всички приказваме за разширение на града и изгодите от присъединение на прилежащите обитаеми места, като сега се приготвя референдум в Белащица. Но истината е, че и даже опциите, които градът ни има в крайните точки на общината за ориентиране на вложенията и извеждане на строителството в периферията, освен не се употребяват, а в противен случай, с новия Общ устройствен план този развой се блокира  за доста години напред “, твърди Каназирева. 

Тя показва, че ще бъде позволена голяма неправда, в случай че не се в профил сериозен пропуск  относно  НЕурбанизираните територии, за които в Общ устройствен план са заложени специфични условия. По в този момент препоръчаните текстове в Правилника за използване на Общ устройствен план, който е негова неразделна част,  Общината следва да изготви цялостни ПУП-ове за цели зони или по този начин наречените устройствени модули. Тези  зони са обозначени със звездичка (*) в Общ устройствен план. 

В параграф 2, алинея (6) от Преходните и заключителните разпореждания на Правилника за използване е казано, че цялостните подробни устройствени проекти по чл.44,ал. 5, т. 1 се създават, действат и утвърждават в период не по-дълъг от пет години от влизането в действие на Общ устройствен план.

До одобряването на проектите по алинея 5, т. 1 не се позволява действане на подробни устройствени проекти за смяна на предназначението на обособени поземлени парцели – аграрни земи.

„ Проблемът е, че по закон такива проекти  се създават само и единствено Общината. Ако приемем по този начин препоръчаните текстове и 5г. период, ние на процедура лишаваме притежателите от самодейност за неустановен интервал от време “, акцентира Каназирева. 

Тя слага  редица въпроси, свързани с готовността на общинската администрация за правене на всички тези цялостни проекти. Има ли експертен потенциал в Община Пловдив? Изготвен ли е разбор на неурбанизираните територии и какъв брой на брой устройствени модули са дефинирани, в случай че ще се разпореждат тези проекти? Разполага ли администрацията с бюджет за изработването им?

„ На процедура се получава неуместна картина – вкарва се  мораториум за действане на обособени ПУП-ове тъкмо в периферията на града, където в Общ устройствен план се планува  нискоетажно строителство и висок % зеленина. Според мен една от главните цели при приемането на Общия организационен проект би трябвало да бъде да озаптим капиталовия интерес в централната част и урбанизираните зони в жилищните комплекси. Но се прави тъкмо  обратното – капиталовият  нагон е оставен  да се вихри в старите елементи на Пловдив.  Къде е логиката да вземаме сходно нецелесъобразно и спорно решение? “, недоумява Каназирева. 

Позицията й е безапелационна - не би трябвало да се позволява големи  територии в периферията да стоят празни десетки години. Затова   прави съответно предложение  - срокът в параграф 2, алинея (6) от Преходните и заключителните разпореждания на правилника да бъде променен и да стане  9 месеца вместо посочените 5 години. А точно, в документа да бъде записан следният текст: „ Цялостните подробни устройствени проекти по чл.44,ал. 5, т. 1 се създават, действат и утвърждават в период не по-дълъг от девет месеца от влизането в действие на ОУПО “.

„ По този метод администрацията ще има задоволително време да структурира своята работа  от една страна, и в случай че не успее, притежателите ще имат право сами да действат ПУП-ове за своята благосъстоятелност “, разяснява Дани Каназирева. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР